12/03/2021

La llar compartida a Barcelona i a Europa

Per Institut Ostrom

Entre els canvis principals del sector turístic els darrers anys destaca l’aparició de dos fenòmens clau facilitada per la consolidació de les noves formes de comunicació digital en la societat de la informació: l’aparició de nous intermediaris del sector turístic i el desenvolupament de serveis en el marc de l’anomenada economia col·laborativa, economia de plataformes o economia peer-to-peer (P2P).

En aquest context, pren força el fenomen de la “llar compartida”, activitat econòmica no professional consistent en compartir l’habitatge principal i residència efectiva de la persona titular amb terceres persones a canvi d’una contraprestació econòmica i per a una estada de temporada.

El present informe presenta el marc regulador de la llar compartida a Barcelona i realitza una aproximació sistemàtica a l’estat de la situació normativa a sis capitals europees: Copenhaguen, Londres, Lisboa, Amsterdam, París i Berlín. Recull variables com l’autoritat competent, la recaptació de la taxa turística, el règim necessari per a ser amfitrió, el nombre d’usuaris simultanis, el temps màxim per visitant, el lloguer màxim anual i els impostos aplicables. Finalment planteja els beneficis per al ciutadà i per a l’administració d’un marc regulador intel·ligent i procompetitiu i ofereix recomanacions de reforma per a la nova normativa municipal que regularà la llar compartida.

 

No es visualitza correctament? Fes clic aquí per descarregar l’informe (PDF)