30/03/2021

La llar compartida, en perill a Barcelona

Per Institut Ostrom

A causa de la Covid-19, l’arribada a Catalunya de turistes ha disminuït un 90%. Dels 450 hotels que hi havia abans de la pandèmia a Barcelona, únicament en segueixen oberts 132. En un context com l’actual, on la meitat de la població ha perdut ingressos per culpa de la pandèmia, l’Ajuntament de Barcelona ha plantejat una actualització del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) que prohibeix la llar compartida, castigant aquells amfitrions que comparteixen les seves llars per complementar la seva renda o pensió.

Aquest mes publiquem un exhaustiu informe analitzant el marc regulador de la llar compartida a Barcelona i realitzant una aproximació sistemàtica a l’estat de la situació normativa a sis capitals europees: Copenhaguen, Londres, Lisboa, Amsterdam, París i Berlín. L’informe planteja els beneficis per al ciutadà i per a l’administració d’un marc regulador intel·ligent i procompetitiu i ofereix recomanacions de reforma per a la nova normativa municipal que regularà aquesta activitat econòmica.

Un individu que comparteix casa seva per períodes de curta durada no pot estar subjecte a les mateixes regulacions que el mercat de lloguer de vacances tradicional. En paraules de la pròpia tinent d’alcaldia d’Ecologia i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona Janet Sanz, “la llar compartida necessita un marc normatiu adequat a la realitat d’aquelles famílies que comparteixen l’habitatge habitual per complementar els seus ingressos”.

Una bona regulació és aquella que aporta legitimació a l’activitat dels amfitrions, seguretat jurídica per a tots els participants i una bona relació amb les administracions públiques i la ciutadania. Ens cal una regulació equitativa i proporcional que fomenti la distribució dels beneficis del turisme entre tots els veïns de la ciutat. Després del reconeixement de les llars compartides en el decret de Turisme de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona té ara una oportunitat única per definir una normativa que impulsi un turisme sostenible i una recuperació inclusiva a la capital catalana.