01/02/2021

50 reformes per Catalunya

Per Institut Ostrom

La societat catalana afronta unes noves eleccions al Parlament per escollir el que serà el govern de la seva XIII legislatura. Unes eleccions que arriben segurament en el moment més desconcertant de la història política recent, marcat per la major emergència sanitària i recessió econòmica del darrer segle. Amb l’objectiu de reconstruir els pilars d’una societat competitiva, pròspera i benestant, des de l’Institut Ostrom, hem fet arribar un informe a tots els partits que concorren a les eleccions del proper 14 de febrer, detallant 50 recomanacions de política pública a desenvolupar en la propera legislatura.

El document, disponible en obert a la pàgina web de l’Institut, desenvolupa, en aproximadament quaranta pàgines, recomanacions de reforma en els àmbits de la mobilitat social, educació i predistribució; recerca, innovació i desenvolupament; habitatge; fiscalitat; mercat de treball; regulació i competència; sostenibilitat i transició ecològica; disseny institucional i reforma de l’administració; i drets civils, ciutadania i diversitat. Ens hem de posar a treballar intensament per recuperar dinamisme i solvència. I això implica una interlocució productiva entre la societat civil, els agents econòmics i les institucions públiques. Reconstruir Catalunya hauria de ser el principal objectiu del nou Govern elegit a les urnes. En els propers dies, compartirem una avaluació dels diversos programes electorals.

Per altra banda, aquest mes de gener hem publicat conjuntament amb l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), l’informe de conclusions (primera part i segona part) del cicle de conferències “Rethinking Competition in the Digital Era”, amb la participació de ponents de renom internacional com Ariel Ezrachi, professor de Dret de la Competència del Pembroke College i director del Centre de Política i Dret de la Competència de la Universitat d’Òxford; Miguel Pérez Guerra, Advocat principal antimonopoli a Google o Pinar Akman, Professor de Dret de la Competència de Centre for Business Law and Practice de la Universitat de Leeds.

A més, el proper dijous presentem, en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Econòmics de la CEOE,  i altres think tanks, el nostre informe “La regulación del suelo y su impacto en la competitividad de la economía española. Una propuesta de reforma” en el marc de la II Jornada Smart Regulation. Finalment, aquest nou any 2021 seguim organitzant els nostres tallers d’economia experimental arreu de Catalunya i mantenim la nostra col·laboració setmanal a la tertúlia econòmica del Més 324.