01/07/2020

[Llibre] La resposta liberal

Per Institut Ostrom

«Una bona reflexió sobre el liberalisme, des de casa nostra, adaptada a les exigències del segle XXI. Bravo!»
Andreu Mas-Colell (Catedràtic d’Economia a la Universitat Pompeu Fabra)

«Tothom interessat en les qüestions de política pública, i que cregui que cap idea és sagrada ni cap opinió, indiscutible, gaudirà d’aquest llibre»
Germà Bel (Catedràtic d’Economia a la Universitat de Barcelona)

 

Quin discurs ofereix el liberalisme davant d’aquells que pretenen debilitar els contrapesos institucionals, els drets de propietat o la seguretat jurídica? I davant la xenofòbia o el proteccionisme? Com podem avançar cap a un creixement econòmic més inclusiu i respectuós amb el medi ambient? Quines reformes fiscals poden conjugar alhora eficiència, suficiència i equitat sense perjudicar, però, la innovació i l’emprenedoria? Com podem preparar les noves generacions per al canvi tecnològic? Sobreviurà el mercat de treball a l’impacte de la robotització? Hem de posar límits a la llibertat d’expressió per combatre la crispació social o la postveritat? És possible un nou model de governança més enllà de l’Estat-nació? Aquest llibre revisa alguns dels reptes —polítics, culturals, socials, econòmics, tecnològics— més importants del nostre temps i planteja una nova narrativa. Davant el setge a l’ordre liberal cal plantejar idees i reformes en el marc de la igualtat humana, la llibertat i la civilitat. Malgrat els presagis apocalíptics i les cròniques d’una mort anunciada, el liberalisme és avui més viu que mai. Et convidem a comprovar-ho.

 

Martí Jiménez-Mausbach. Vicepresident i Director de Recerca de l’Institut Ostrom Catalunya. Ha realitzat estades de recerca a Alemanya i els Estats Units i treballat en el sector biotecnològic i de la diplomàcia científica. Autor de publicacions i articles sobre innovació, transferència tecnològica, regulació dels mercats i polítiques públiques. Col·labora en diversos mitjans de comunicació. Graduat en Ciències Biomèdiques per la Universitat de Barcelona (UB) i Màster en Desenvolupament Farmacèutic per la Universitat King’s College London (KCL).

Xavier Quer Zamora. Director de Relacions Institucionals i Secretari de l’Institut Ostrom Catalunya. Ha realitzat recerca en l’àmbit de la indústria de l’hospitalitat, la Unió Europea i la diplomàcia científica. Assistent de Recerca a l’ESADE Center for Global Economy and Geopolitics (ESADEgeo). Estudiant de Dret i Global Governance a ESADE.

Anna Rossell Barellas. Economista per la Universitat de Barcelona (UB) i assessora fiscal, activitat que compagina amb l’activitat docent i la col·laboració habitual en diversos mitjans de comunicació.

Roger Medina Juidías. Investigador titular de l’Institut Ostrom Catalunya. Ha treballat en l’àmbit de la recerca i l’anàlisi de dades en el sector de la consultoria i és autor de publicacions i articles sobre l’impacte de les institucions en el creixement econòmic, economia laboral, fiscalitat i regulació dels mercats. Economista per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) amb menció en Mètodes Quantitatius Avançats i Màster en Competència i Regulació de Mercats per la Barcelona Graduate School of Economics (BGSE).

Irune Ariño Langarita. Directora Adjunta de l’Institut Juan de Maria-na i membre de l’executiva d’Students For Liberty (SFL), organització internacional de la qual va ser directora per a Espanya i Portugal. Col·labora en diversos mitjans de comunicació i ha coordinat estudis en l’àmbit de la teoria política i el feminisme liberal. Graduada en Ciència Política i de l’Administració per la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Jordi Oliver-Solà. Doctor en Ciències Ambientals i premi extraordinari de doctorat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Corporate MBA per ESADE. Soci fundador d’un estudi d’ecoinnovació estratègica, autor i investigador vinculat a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB). Col·labora amb l’Institut Ostrom Catalunya.

Alexander Golovín i Sivera. Director d’Organització de l’Institut Ostrom Catalunya i cap de la Secció d’Estudis Polítics, Jurídics i Socials de l’Ateneu Barcelonès. Estudiant d’Història a la Universitat de Barcelona. Col·labora en diversos mitjans radiofònics i premsa escrita.

Eric Herrera Puntí. President de l’Institut Ostrom Catalunya. Empresari i músic. Graduat en el Programa Superior en Direcció i Administració d’Empreses per IL3 – Universitat de Barcelona i EAE Business School. Col·labora en diversos mitjans de comunicació.