28/10/2019

El país més anticapitalista d’Europa

Per Institut Ostrom

Aquest mes descobríem que la societat espanyola és la més anticapitalista d’Europa, segons el darrer Estudi Europeu de Valors 2019, elaborat per la Fundació BBVA. El 76% dels enquestats afirma que l’Estat és el principal responsable d’assegurar un nivell de vida digna als ciutadans, resultats que contrasten amb els del Regne Unit (44%) i Alemanya (41%). La immensa majoria dels nostres veïns també creu que l’Estat hauria de tenir molta o bastanta responsabilitat a l’hora de controlar els preus (88%), els salaris (88%) i fins i tot els beneficis empresarials (80%). Menys de la meitat de la població espanyola (49%) considera que vivim millor en una economia de lliure mercat que en una economia planificada, dada que contrasta amb la resposta d’altres països occidentals com Alemanya (73%) o els Estats Units (70%), però sobretot amb la dels països en desenvolupament com Vietnam (95%), Nigèria (74%) o la Índia (72%), segons dades del Pew Research Center.

Un factor rellevant a l’hora d’explicar la pèrdua de legitimitat de l’economia de mercat a l’estat espanyol és, sens dubte, el capitalisme clientelar. Un sistema econòmic clientelar és aquell on hom no es fa ric inventant, desenvolupant i venent un telèfon mòbil millor que el de la competència sinó induint al govern a legislar sobre la necessitat de contractar un determinat proveïdor de porters automàtics, com il·lustra Berlanga a L’escopeta nacional. Com ja avançàvem en l’editorial del mes passat, és imprescindible reforçar la qualitat institucional no només per incrementar la productivitat, reduir els preus i millorar la qualitat dels serveis sinó també per prestigiar l’economia de mercat i el capitalisme competitiu.

Tanmateix, resulta evident que l’anticapitalisme determina la popularitat i el disseny de determinades polítiques econòmiques. Aquest mes ens hem reunit al Parlament amb el Conseller de Territori, Damià Calvet, per presentar-li un exhaustiu informe que planteja, a partir de la revisió de la literatura econòmica i l’evidència empírica, els efectes negatius de la regulació contractual del lloguer, així com possibles alternatives. Us animem a fer difusió de l’informel’article a l’Ara i el corresponent vídeo divulgatiu. Ara que sabem en quin context social i cultural ens movem, és imprescindible, més que mai, avançar en la difusió de les idees de la llibertat!