Aquest mes descobríem que la societat espanyola és la més anticapitalista d’Europa, segons el darrer Estudi Europeu de Valors 2019, elaborat per la Fundació BBVA. El 76% dels enquestats afirma que l’Estat és el principal responsable d’assegurar un nivell de vida digna als ciutadans, resultats que contrasten amb els del Regne Unit (44%) i Alemanya (41%). La immensa majoria dels nostres veïns també creu que l’Estat hauria de tenir molta o bastanta responsabilitat a l’hora de controlar els preus (88%), els salaris (88%) i fins i tot els beneficis empresarials (80%). Menys de la meitat de la població espanyola (49%) considera que vivim millor en una economia de lliure mercat que en una economia planificada, dada que contrasta amb la resposta d’altres països occidentals com Alemanya (73%) o els Estats Units (70%), però sobretot amb la dels països en desenvolupament com Vietnam (95%), Nigèria (74%) o la Índia (72%), segons dades del Pew Research Center.
Un factor rellevant a l’hora d’explicar la pèrdua de legitimitat de l’economia de mercat a l’estat espanyol és, sens dubte, el capitalisme clientelar. Un sistema econòmic clientelar és aquell on hom no es fa ric inventant, desenvolupant i venent un telèfon mòbil millor que el de la competència sinó induint al govern a legislar sobre la necessitat de contractar un determinat proveïdor de porters automàtics, com il·lustra Berlanga a L’escopeta nacional. Com ja avançàvem en l’editorial del mes passat, és imprescindible reforçar la qualitat institucional no només per incrementar la productivitat, reduir els preus i millorar la qualitat dels serveis sinó també per prestigiar l’economia de mercat i el capitalisme competitiu.
Tanmateix, resulta evident que l’anticapitalisme determina la popularitat i el disseny de determinades polítiques econòmiques. Aquest mes ens hem reunit al Parlament amb el Conseller de Territori, Damià Calvet, per presentar-li un exhaustiu informe que planteja, a partir de la revisió de la literatura econòmica i l’evidència empírica, els efectes negatius de la regulació contractual del lloguer, així com possibles alternatives. Us animem a fer difusió de l’informe, l’article a l’Ara i el corresponent vídeo divulgatiu. Ara que sabem en quin context social i cultural ens movem, és imprescindible, més que mai, avançar en la difusió de les idees de la llibertat!